Spoštovani člani Muzejskega društva Škofja Loka in naši prijatelji,

 

po zadnjih dveh uspešnih društvenih izletih po Sloveniji vas tokrat vabimo na Južno Tirolsko (Italija), kjer bo naš glavni cilj mesto Innichen, v zavetju pravljično lepih in mogočnih Dolomitov. Pisno vabilo boste člani društva v naslednjih dneh dobili tudi po pošti.

 

Program izleta je pripravil Peter Pokorn, član našega nadzornega odbora.

 

Ste se kdaj vprašali od kod izvira ime kraja Vinharji? Od kod so se v okolici Sorice pojavili priimki kot Gartner, Gaser, Grohar, Jenšterle, Trojer ali Thaler ? In zakaj ima tudi grb Innichena nam znanega zamorca s krono?  Odgovore na ta in še kakšno drugo vprašanje bomo iskali prav na letošnjem izletu.

 

Pot nas bo vodila skozi karavanški predor na avstrijsko Koroško, po dolini reke Drave, mimo Spittala in Lienza. Vožnjo bomo upočasnili mimo arheološkega najdišča Aguntum; v rimskem času je bilo mesto pomembno središče južnega Norika. Pri Winnebachu bomo prestopili avstrijsko – italijansko mejo, zapeljali na Južno Tirolsko in vstopili v Pustriško dolino. Preden bomo začeli z našimi ogledi, si bomo privoščili krajši postanek za osvežitev in hitro malico. Nadaljevali bomo mimo Innichena čez Toblaško polje, kjer na njegovem robu izvira reka Drava.

 

Najprej se bomo ustavili v Brunecku – največjem mestu zgornje Pustriške doline in skrajni točki tokratnega izleta. Obiskali bomo muzej na prostem Dietenheim. Sprehodili se bomo mimo kmečkih domov od 15. do 18. stoletja, kjer ima vsaka kmečka hiša  zanimivo posebnost – svoj lasten kmečki vrt, urejen in zasajen v historičnem slogu.

 

Popoldanski čas bo namenjen spoznavanju glavnega mesta Pustriške doline – Innichena, njegovih znamenitosti in zgodovinskih povezav s freisinškimi škofi in nekdanjim loškim gospostvom. Na sprehodu skozi mesto nam bodo prijazni domačini, s katerimi se je povezal Peter Pokorn, razkazali benediktinsko cerkev – najlepšo romansko zgradbo v južno nemškem prostoru, mestni muzej ter arhiv in  naravoslovni muzej Dolomythos. Oglede bomo zaključili s sprehodom do pokopališča 1. svetovne vojne in se nato okrepčali s poznim kosilom v centru Innichena, kjer se nam mogoče pridruži tudi tamkajšnji župan Werner Tschurtschenthaler.

 

Iz Škofje Loke (izpred parkirišča pri Tehniku) bomo odšli ob 7. uri zjutraj, predviden povratek pa je okrog 22. ure. Predviden časovni razpored si lahko ogledate tukaj.

 

Cena izleta je 35 EUR za člane društva (stroške prevoza krije društvo) in 50 EUR za nečlane društva. Cena vključuje prevoz, malico, kosilo in vstopnine. Plačilo je z gotovino na avtobusu.

 

Prijave sprejemamo po e-pošti na naslov: mojca.ferle@gmail.com ali po telefonu v tajništvo Loškega muzeja do torka, 28. 9. 2010 (oz. do zasedbe prostih mest), vsak delovni dan od 10. do 12. ure na tel. številko 04 517 04 00. Pri prijavi obvezno sporočite vašo telefonsko številko, kamor vas lahko obvestimo o morebitnih spremembah.

 

Veselimo se ponovnega druženja!

 

Mojca Ferle, tajnica

Aleksander Igličar, predsednik