V petek, 9. marca 2012 smo v Sokolskem domu predstavili nove

PASIJONSKE DONESKE 2012/7.

Na začetku večera je dr. Andrej Capuder predstavil pesnitev Pasijon ubogih, ki je napisana v verzni obliki (160 osemvrstičnih kitic). Pri njenem ustvarjanju se je naslonil na izročilo Škofjeloškega pasijona. V Pasijonskih doneskih je objavljen le izbor (Cehi, Poncij Pilat, Jezusa bičajo, Trnjeva krona, Jezus nosi križ), celotno pesnitev pa je v teh dneh izdala založba Novi svet. Pesnitev imenitno dopolnjujejo črno bele ilustracije Neve Grce, avtorjeve hčerke, ki bodo do 11. aprila 2012 na ogled v hodniku Sokolskega doma.

V nadaljevanju je urednik Alojzij Pavel Florjančič predstavil vsebino novih Pasijonskih doneskov 2012/7. Sedmi letnik slovenske pasijonske revije prinaša kot »dodano vrednost« izbor literarne novitete pesnika Andreja Capudra, Pasijon ubogih. Pasijoni na Koroškem so tehten prispevek Marie Luise Ruhdorfer, ki običajno piše za nemške bralce, s čimer širi bogastvo slovenske pasijonske dediščine v svetovni prostor.  Še posebno smo veseli pasijonske igre I.N.R.I. avtorjev Edvarda Gregorina in p. Romana Tominca iz leta 1928, ki jo je lansko leto našel p. Felicijan Pevec v arhivu novomeškega frančiškanskega samostana. Spremlja ga prispevek o tej igri in o duhovni drami v 20. stoletju na Slovenskem.

Predstavljeni sta lanski novi pasijonski igri v Viru pri Domžalah in v Višnji Gori, Tomaž Paulus je pripravil temeljit tabelarični pregled 93-tih pasijonskih iger v Evropi. Bralci se bodo seznanili še z letno skupščino Europassiona  2011 in »La Turbo v italijanskem Cantianu, ogledov pasijonov v Ribnici, v avstrijskem mestu St. Margatethen in drugimi pasijonskimi zanimivostmi.

 

Vsebinsko kazalo Pasijonskih doneskov 2012/7 si lahko ogledate tukaj.

 

V kulturnem programu je nastopila vokalna skupina His Master's Voice Band iz pobratenega mesta Tabor na Češkem.

 

Pasijonske doneske 2012/7 lahko naročite v naši spletni trgovini.