Ob praznovanju 80-letnice rojstva Ivana Omana je Občina Škofja Loka svojemu častnemu občanu pripravila slavnostno akademijo, ki je bila v sredo, 9. 9. 2009 v Sokolskem domu.

Poleg slavljenca in njegovih družinskih članov so se akademije udeležili mnogi pomembni gostje, med njimi: Milan Kučan, bivši predsednik Republike Slovenije, dr. France Bučar, bivši predsednik državnega zbora, dr. Matjaž Kmecl, dr. Dušan Plut in pesnik Ciril Zlobec, člani nekdanjega predsedstva  Republike Slovenije, katerega član je bil tudi Ivan Oman.

Življenjsko pot Ivana Omana, kmeta iz Zminca pri Škofji Loki, ustanovitelja in prvega predsednika Slovenske kmečke zveze, člana predsedstva Republike Slovenije in  poslanca državnega zbora je predstavila dr. Rosvita Pesek, voditeljica in novinarka TV Slovenije.

V nadaljevanju večera sta urednik Aleš Primc in mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, predstavila knjigo IVAN OMAN, glas ljudstva v prelomnem času.

Slavljencu in jubilantu Ivanu Omanu sta čestitala tudi gostitelj večera Igor Draksler, župan Občine Škofja Loka, in mag. Radovan Žerjav, predsednik Slovenske ljudske stranke. Na povabilo voditeljev večera Monike Tavčar in Pavleta Ravnohriba, pa so Ivanu Omanu čestitali še drugi navzoči prijatelji.

Na koncu se je Ivan Oman prisrčno zahvalil za prekrasen večer in v svoji pregovorni skromnosti dejal, da je bilo tega slavja že preveč. Še posebej se je zahvalil pevcem Slovenskega okteta, še zlasti, ker so se naučili in zapeli njegovo najljubšo Marijino pesem Pojoč se oglasimo.

V čast pobudniku in nosilcu slovenske pomladi Ivanu Omanu, bo na 1. programu TV Slovenija danes (četrtek, 10. 9. 2009) zvečer ob 21. uri dokumentarna oddaja IVAN OMAN KMET IZ ZMINCA avtorice Rosvite Pesek. Vabljeni k ogledu.

Knjigo IVAN OMAN, glas ljudstva v prelomnem času, ki je izšla kot 21. naslov v naši zbirki DONESKI, že lahko naročite v naši spletni trgovini, kupite pa jo lahko tudi na blagajni Loškega muzeja in v galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu.