Na osrednji proslavi kulturnega praznika v Škofji Loki, ki je bila 6. februarja 2014 v Sokolskem domu, smo predstavili faksimile

PRIMORSKE
PREŠERNOVE ZDRAVLJICE 1944
.

Vsebino Primorske Prešernove Zdravljice 1944 sta predstavila urednik Alojzij Pavel Florjančič in arhitekt Tone Mlakar, ki je leta 1944 v tiskarske matrice vrezoval likovne podobe Zdravljice, ki jih je ustvaril slikar Dore Klemenčič Maj. Faksimile Zdravljice iz leta 1944 dopolnjujejo spomini Toneta Mlakarja in Dušana Fortiča, vodja partizanske tiskarne Drago, ki je leta 1944 izdala Zdravljico, ter beseda urednika Alojzija Pavla Florjančiča.

Na osrednji proslavi kulturnega praznika v Škofji Loki sta obiskovalce nagovorila mag. Matjaž Eržen, direktor loški knjižnice, in župan mag. Miha Ješe. V kulturnem programu so nastopili pevci Škofjeloškega okteta, ki jih vodi Andrej Žagar, recitatorja Tanja Jenko in Jure Svoljšak, program pa je povezoval Marko Črtalič.

Na proslavi so bile podeljena tudi priznanja za Naj prostovoljca leta 2013 v Občini Škofja Loka.

Faksimile Primorske Prešernove Zdravljice 1944 lahko po ceni 5 EUR naročite v naši spletni trgovini ali jo kupite na prodajnih mestih v Škofji Loki (blagajna Loškega muzeja, pisarna Turističnega društva in Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka).