V nedeljo, 8. julija 2012 ob 14. uri bodo pri Podbrdu v Baški grapi odprli obnovljeno pod do

TURŠEKGA KRIŽA IZ LETA 1445.

Turški križ pri Podbrdu je starodavno znamenje, ki označuje kraj zgodovinskega dogodka in sicer zmago nad Turki leta 1445, ko so domačini na strmini prepečili prodor Turkom iz doline Bače na Selško stran. Turški križ je vklesan v skalo v obliki Andrejevega križa pod njim pa je gotska letnica 1445. Več o Turškem križu si lahko ogledate v priloženi zgibanki (dostop tukaj).

Znamenje so si  5. novembra 2010 ogledali Matija Rant iz Reteč, Jože Rant iz Godešiča (vnet sneamlec prireditev Muzejskega društva) in Andrej Rant, numizmatik in predsednik našega častnega razsodišča. Njihovemu zanimivemu pogovoru je prisluhnil gospod Marjan Nagode gostilničar Brunarice Slap ob cesti Petrovo brdo - Podbrdo, ki se je odločil, da bo obnovil pot do Turškega križa in ga s tem približal obiskovalcem.

Ob odprtju poti bodo v priložnostnem kulturnem programu sodelovali člani ansambla Jaz pa ti, v kateri igrata Matija Rant (klarinet) in Jože Rant (kitara), poleg njiju pa še Ivan Igličar (harmonika) in Lojze Igličar (berda). Neutrudni člani anasmla Jaz pa ti muzicirajo že od leta 1949.

Prisrčno vabljeni!