V soboto, 19. novembra 2011 je akademik Zorko Simčič, pisatelj, esejist in dramatik praznoval visok življenjski jubilej - 90-letnico.

Rodil se je v Mariboru, kamor sta se njegova starša iz Goriških Brd umaknila pred italijanskim preganjanjem. Že v času šolanja na gimanziji v Mariboru in učiteljišču v Ljubljani je pričel s pisanjem proze in poezije. Za svoj literarni prvenec roman Prebujenje je leta 1943 prejel Prešernovo literarno nagrado mesta Ljubljane.

Po drugi svetovni vojni je emigriral v Argentino, kjer je bil eden najvidnejših literatov tamkajšnje slovenske emigracije. Dvajset let je bil urednik literarne revije Meddobje. Leta 1957 je napisal roman Človek na obeh straneh stene, za katerega je leta 1993 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Leta 1994 se je z ženo Minko ter hčerkama Klaro in Ivano vrnil v Slovenijo, kjer je nadaljeval s svojim literarnim ustvarjanem. V letošnjem letu je bil sprejet kot redni član v Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Več o življenjski poti in delu akademika Zorka Simčiča si lahko ogledate na spletnih straneh Wikipedije.

Akademik Zorko Simčič je v zadnjih letih sodeloval tudi z Muzejskim društvom Škofja Loka. V Loških razgledih 55/2008 je predstavil filozofa Milana Komarja, ki je mladost preživljal v Škofji Loki, septembra 2009 pa se je na Debeljakovem večeru spominjal dolgoletnega sodelovanja z dr. Tinetom Debeljakom, soustanoviteljem našega društva. V zadnjih letih zelo rad zahaja v naše kraje, saj v apartmajih Cvetje v jeseni na domačiji Demšarjevih na Visokem najde navdihujoče okolje in mir za svoje ustvarjanje. 

V sredo, 23. novembra 2011 ob 18. uri bo akademik Zorko Simčič gost Večerov izza kongresa v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa (Cankarjeva 1/IV, Ljubljana). Pogovor z njim bo vodil dr. Stanko Raščan, posamezna obdobja iz njegovega življenja pa bosta predstavila Tone Rode, direktor Družine, in doc. dr. Brane Senegačnik, profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Več tukaj.

V zadnji številki revije Pogledi je daljši pogovor z akademikom Zorkom Simčičem, do katerega lahko dostopate tukaj. Vsebinsko izjemno zanimiv pa je tudi intervju z naslovom Drevo, razraslo v prst, ne more pasti, ki je objavljen v današnji 47. številki revije Reporter (21. 11. 2011).

Akademiku Zorku SImičiču želimo še obilo življenjskih moči in ustvarjalnega navdiha.