Skupina za pasijon Škofja Loka in Muzejsko društvo Škofja Loka sta v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona 2012 pripravila

 1. srečanje slovenskih pasijonskih mest na temo Komu in zakaj pasijoni danes, ki je bilo v petek, 9. marca 2012 v Sokolskem domu.

Srečanje je pričel njegov pobudnik in glavni organizator Alojzij Pavel Florjančič, za njim pa je zbrane udeležence nagovoril loški župan mag. Miha Ješe. V svojem nagovoru je poudaril, da je potrebno že letos izbrati režiserja in druge ključne sodelavce za ponovno uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2015. Za režiserja je ponovno povabil Boruta Gartnerja, s katerim sta se o tem že pogovarjala.

V nadaljevanju je provincial slovenskih kapucinov in gvardijan loškega kapucinskega samostana brat Štefan Kožuh podal duhovno razmišljanje, ki ga je naslovil Kopernikanski preobrat. "V začetku je bila Ljubezen, ne greh, bil je raj, ne padec in izgon ... " je poudaril na začetku svojega razmišljanja, zaključil pa z mislijo: "Kopernikanski preobrat se ti lahko zgodi le, če se pridružiš v procesiji Nejmu, ki je trpel, umrl in vstal in živi na veke - in vse to zate in zame!"

Režiser Škofjeloškega pasijona 2009 Borut Gartner je razmišljanje Komu in zakaj pasijoni danes pričel z odgovorom: "Vsem vernikom ... brez vernikom... iščočim. Prav vsem ljudem tega sveta. Ne glede na spol, rasno, versko in politično pripadnost." V nagovoru se je županu zahvalil za povabilo za ponovno režijo, ki ga čuti kot nov izziv. Vendar dokončnega odgovora še ne more dati, saj išče in želi začutiti globlji notranji klic. In če ga ne bo zaznal, bo povabilo odklonil.

Nejc Ilc iz Ribnice je uvodoma predstavil Ribniški pasijon, ki ga bodo letos pripravile že šesto leto zapored. Pasijon pripravlja skupina mladih in v njem ima pomembno mesto sodobna avtorska rock glasba. V nadaljevanju je poudaril tri bistvene razloge za vsakoletno uprizoritev Kristusovega trpljenja: poglobitev verskega življenja, povezovanje ljudi in uresničevanje svojih talentov. Več o Ribniškem pasijonu in letošnjih uprizoritvah na spletnih straneh (dostop tukaj).

Ana Florjančič je prebrala razmišljanje Irme Krečič Slejko iz Vipavskega križa, kjer so mladi lani poleg pasijona pripravili tudi živo božično zgodbo Veselite se, ki si jo je ogledalo več kot 2.000 ljudi.

Sledil je Miha Terpin iz Višnje Gore, kjer so pasijon prvič pripravili lani. Glavni pobudnik je bil župnik Boštjan Modic, osrednje vodilo pa je bilo, da skozi pasijon Jezusovo sporočilo še bolj približajo ljudem. V svojem razmišljanju je izpostavil, da je bistvo pasijona Ljubezen: "Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da da življenje za svoje prijatelje. Gre za ljubezen božjega Sina do vseh bratov in sester v vseh časih do konca sveta."

Srečanje slovenskih pasijonskih mest je zaključila Luise Maria Ruhdorfer Slovenka iz avstrijske Koroške, ki že dolga leta proučuje zgodovino uprizarjanja slovenskih pasijonov na avstrijskem Koroškem. Izdala je že več knjig in sicer v nemškem jeziku, s čimer zavedanje o slovenskih pasijonih širi tudi na nemškem govornem področju.

Na koncu srečanja je bila podana tudi pobuda, da naj se poleg Škofje Loke v evropsko združenje pasijonskih mest Europassion, ki združuje preko 90 evropskih pasijonskih mest, vključijo tudi druga slovenska pasijonska mesta. Zbrani so izrazili željo, da bi se pasijonska srečanja pripravljala vsako leto.

Pisne prispevke govornikov si lahko ogledate tukaj.