Mojca Ferle, kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana in tajnica našega društva, prijazno vabi na ogled razstave

 

Rastline Slovenije v čipkah,

 

ki bo od 6. novembra do 3. decembra 2012 na ogled v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana.

 

Za razstavo Rastline Slovenije v čipkah so članice Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA iz Slovenije na letošnjem 15. svetovnem čipkarskem kongresu v francoskem mestu Caen prejele nagrado za najlepši razstavni prostor v konkurenci 21 nacionalnih čipkarskih predstavitev. Razstavljena bo tudi nagrajena čipka Zmajski most v Ljubljani, delo učenke Čipkarske šole Železniki, Tine Mesec. Častni gost na odprtju bo dr. Jože Trontelj, predsednik SAZU.

 

Na razstavi sodelujejo tudi avtorice vzorcev in klekljarice s škofjeloškega območja. Vida Kejžar iz Škofje Loke sodeluje z vzorcem kranjske lilije, vzorec za ciklamo pa je iz zapuščine njene pokojne mame Mire Kejžar. Mili Primožič iz Žirov sodeluje z vzorcema kranjskega volčiča in triglavske rože, ki jo je sama tudi naklekljala.

 

Čipke so klekljale tudi Irena Benedičič iz Železnikov (navadna ciklama), Francka Šubic (kranjski volčič) iz Žirov in Vida Šubic iz Škofje Loke, ki je sklekljala vejico bele omele.

 

Nagrada za najlepši nacionalni razstavni prostor pa ni bil edini dosežek slovenskih klekljaric na kongresu. Prvo mesto na čipkarskem natečaju OIDFA na temo Mostovi v kategoriji mladih do 18 let je osvojila Tina Mesec s čipko Zmajski most v Ljubljani. Izdelek učenke Čipkarske šole Železniki, danes dijakinje Gimnazije Škofja Loka Tine Mesec,  je nastal pod mentorstvom učiteljice klekljanja Irene Benedičič. Strokovno komisijo je prepričal z izvirno idejo in dovršeno izvedbo, ki jo z zahtevnostjo in s številom uporabljenih klekljarskih tehnik postavlja ob bok odraslim mojstricam klekljanja.

 

Več o razstavi in spremljevalnih dogodkih glej tukaj.