V soboto, 8. maja 2010, smo si nekateri člani Skupine za pasijon na povabilo evropskega združenja Europassion, v katerega se je Škofja Loka včlanila leta 2007 na pobudo takratnega predsednika Muzejskega društva Škofja Loka Petra Hawline, ogledali predpremiero znamenitega pasijona v bavarskem mestu Oberammergau, ki je verjetno svetovno najbolj znan.

Pasijon v Oberammergau so prvič uprizorili leta 1634, ko se se domačini po koncu 30-letne nemške vojne in zaključku časa velike kuge zaobljubili, da bodo v zahvalo vsakih deset let odigrali pasijon. Letošnja uprizoritev je bila že 41. po vrsti. Izvirno besedilo, ki ga je napisal benediktinski menih iz bližnjega samostana Ettal, so skozi leta dopolnjevali, kar velja tudi za letošnjo uprizoritev.

Besedilo pasijona se prične z Jezusovim slovesnim vhodom v Jeruzalem, zaključi pa z njegovo smrtjo na križu in vstajenjem, ko se je prikazal Mariji Magdaleni. Med besedilom je vključenih veliko prizorov iz stare zaveze, ki se teološko povezujejo z Jezusovim trpljenjem in vstajenjem. Prizori iz stare zaveze so bili letos prikazani kot "žive slike". V besedilu je velik poudarek namenjen preganjanju in obsodbi Jezusa s strani judovskih voditeljev, ki so v predstavi napravljeni v razkošne kostume. Vključenih je veliko množičnih prizorov, kjer je na odru naenkrat tudi več kot 300 nastopajočih. Bogata je tudi glasbena spremljava, ki jo izvaja simfonični orkester in mešani zbor s solisti

V predstavi nastopajo samo domačini, tisti, ki so rojeni v Oberammergau ali v njem živijo več kot 20 let. Mesto ima okoli pet tisoč prebivalcev, v pasijonu pa sodeluje okrog 2.000 igralcev, pevcev, glasbenikov in drugih sodelujočih. Pasijon se uprizarja v posebni dvorani, ki sprejme 4.500 gledalcev. Dvorana je med sedeži in odrom odprta, kar ob pogledu na nebo nudi občutek, da se pasijon dogaja zunaj. Dvorana in oder nudita tudi bogate tehnične možnosti.

Pasijon se prične ob 14.30 uri, ob 17. uri je odmor, uprizoritev pa se nadaljuje ob 20. uri in konča malo po 23. uri. Premiera bo naslednjo soboto, do začetka oktobra pa bodo odigrali preko 100 predstav, na katerih pričakujejo okrog pol milijona gledalcev iz vsega sveta. Za vse glavne vloge so igralci podvojeni. Več o pasijonu v Oberammeragu si lahko ogledate na njihovi spletni strani, do katere lahko dostopate tukaj.

"Loški pasijonci" smo bili navdušeni, strinjali pa smo se, da škofjeloški pasijon gledalce nagovarja bolj osebno. Prepričali smo se, da se škofjeloški pasijon lahko postavlja ob bok tudi takim pasijonom, kot je Oberammergauski. Na ogledu smo dobili veliko novih zamisli, ki jih bo potrebno vključiti v uprizoritev škofjeloškega pasijona leta 2015.

Na poti domov smo se ustavili v Innichenu ob Dravi, kamor se bomo jeseni odpravili na društveni izlet.

Zapisal in fotografiral: Aleksander Igličar