V soboto, 28. 3. 2009, je bil po devetih letih na škofjeloških trgih in ulicah ponovno uprizorjen Škofjeloški pasijon patra Romualda Lovrenca Marušiča, ki je bil napisan leta 1721. Vreme je bilo kljub slabši napovedi na strani vseh nastopajočih in pripravljalcev pasijona in jih s tem "nagradilo" za njihovo obsežno delo v zadnjih mesecih.

Zgodba Škofjeloškega pasijona  je in bo vedno nagovarjala razmišljanja in doživljanja gledalcev. Ko sta Adam in Eva v raju storila izvirni greh, je človeštvo, ki ga v pasijonu ponazarjajo Adamovi otroci, prišlo v objem smrti in peklenskih sil pod vodstvom Luciferja. Bog je v svoji neskončni ljubezni do ljudi na svet poslal svojega sina - Jezusa Kristusa, ki nam je s svojo smrtjo na križu in vstajenjem prinesel odrešenje, s svojimi nauki, delom in življenjem pa nam pokazal pot k našemu odrešenju in večnemu življenju.

Jezusovo trpljenje se je pričelo s slovesnim vhodom v Jeruzalem, kjer so ga vsi pozdravljali. Pri zadnji večerji je učencem razodel skrivnost mašne daritve, kjer se v podobi kruha in vina vsakič vrača med nas, prihaja v naša srca. Po krvavem potu in bičanju ga Pilat na zahtevo velikih duhovnikov, farizejev in ljudstva obsodi na smrt s križanjem na Kalvariji. Rimski vojak mu s sulico prebode njegovo stran in Jezus umre na križu. Z vstajenjem pa človeštvu ponovno na široko odpre vrata v večno življenje.

Svojo "pasijonsko zgodbo" je v zadnjem letu najbolj globoko doživljal Borut Gartner, režiser letošnje uprizoritve. Še zadnja navodila pred premiero, skrbno spremljanje in usmerjanje poteka predstave in seveda neizmerno zadovoljstvo na koncu, ki je največje plačilo za vse njegovo delo, ki ga najgloblje doživlja sam v svoji notranjosti. Svojo radost najprej podelil z ženo Danilo, Marijanom Kokaljem, režiserjem pasijona v letih 1999 in 2000, in že sprejema iskrene čestitke svojih najožjih sodelavcev.

Pasijonsko rdeče obarvana pročelja Loškega gradu in cerkve sv. Jakoba so vsem gledalcem in Ločanom še dodatno utrjevala  razmišljanja o sporočilih pasijonske procesije. 

V svojem osebnem imenu in v imenu vseh članov Muzejskega društva Škofja Loka iskreno čestitam vsem nastopajočim in sodelujočim. Že omenjenemu režiserju Borutu Gartnerju, vodji projekta Romani Bohinc, vodju organizacije Tomažu Paulusu, vsem vodjem igralskih skupin, igralcem, konjenikom in več kot tisočim, ki ste na kakršenkoli način vgradili svoj kamenček v mozaik letošnje uprizoritve Škofjeloškega pasijona, največjega škofjeloškega bisera.

Vabimo vse, da si na predstavah v naslednjih tednih ogledate njihovo neizmerno delo. Želim vam, da globoko doživite sporočilo pasijonske procesije in se neizmerno radujete velikonočnega vstajenja!

mag. Aleksander Igličar
predsednik Muzejskega društva Škofja Loka