V soboto, 2. 10. 2010, je bil tradicionalni izlet Muzejskega društva Škofja Loka, na katerem nas je pot tokrat peljala v južno tirolsko mesto Innichen, ki je bil dolga stoletja (od leta 769 do 1803) v posesti freisinških škofov, pravtako kot Škofja Loka. Innichen je danes samostojna občina in ima okrog 3.300 prebivalcev.

Glavna organizatorja izleta sta bila Mojca Ferle in Peter Pokorn, ki je program pripravil v sodelovanju z Wilijem Feichterjem, vodjem področja za kulturo na občini Innichen. Skupina je bila zapolnjen v nekaj urah, zato se nam žal niso mogli pridružiti vsi, ki so želeli.

Najprej smo se ustavili v kraju Dietenheim blizu Brunica, kjer smo si ogledali muzej na prostem (t.i.skansen muzej), v katerem je bilo preko dvajset tradicionalnih hiš in poslopij iz tega območja. Ena od zanimivosti so "garkelci" (cvetlični vrtovi), v katerih rastejo domače rože in zelišča, ki so seveda podobna našim.

V Innichenu smo si najprej ogledali naravoslovni muzej o Dolomitih, ki nam ga je prijazno razkazal eden največjih poznavalcev Dolomitov domačin Michael Wachtler. Med mnogimi zanimivostmi so tudi veliki amoniti.

Nato smo odšli v kaščo, najstarejšo zgradbo, v kateri so pred leti uredili mestni muzej, po katerem nas je z izčrpno razlago popeljal dr. Egon Kuhebacher, zgodovinar in častni meščan. Med izjemnimi muzealijami je bil za nas še posebej zanimiv kip Marije sedem žalosti, ki je oblečena v črno obleko in so jo v procesiji nosili po mestu. Kot je zapisal Blaznik, so Soričani vse do prve svetovne vojne ob času procesije vsake tri leta romali v Innichen, kjer so ondotni cerkvi izročili darilo, ki naj jih zaščiti pred mrčesom (t.i. Kafergeld).

Po ogledu muzeja nam je Anton Brugger obširno predstavil umetniško zgodovinski pomen baročne cerkve sv. Mihaela in romanske cerkve sv. Korbinjana, katere začetki segajo v leto 769, ko je bil ustanovljen benediktinski samostan z namenom pokristjanjevanja Slovanov. Cerkev je današnjo podobo dobila v 11. in 12. stoletju in je največja romanska  cerkev na celotnem nemško govorečem področju. Zanimivost cerkve je tudi starodavno rebro, ki je v Evropi samo še v našem Crngrobu in v stolnici v Kolnu.   

Ob koncu ogledov nas je pozdravil župan Innichena Werner Tschurschenthaler, ki se nam je seveda skupaj z drugimi gostitelji pridružil na skupinski fotografiji. Župan je šel z nami tudi na pozno kosilo  v bližnjo gostilno, kjer so nam postregli z okusnimi dobrotami. Gostiteljem smo se zahvalili za izjemno gostoljubje in prijaznost, izmenjali smo si priložnostna darila in se pogovarjali o nadaljnjem sodelovanju.

Polni novih spoznanj in lepih doživetij smo se pozno zvečer vrnili domov.

Zapisal in foto: A. Igličar