Občina Škofja Loka vas v sodelovanju z Goethe-Institutom iz Ljubljane vabi na slovesno odprtje filmske razstave in ciklusa filmov

''Winnetou se vrača'',

ki bo v petek, 20. septembra 2013, ob 19. uri, v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Razstava je na ogled do 25. oktobra 2013.

Odprtju razstave bo ob 20. uri sledila projekcija filma ''Zaklad v srebrnem jezeru'' (''Der Schatz im Silbersee'', 1962).

Na odprtju razstave bo govornik filmski igralec Demeter Bitenc, ki se bo med drugim spominjal tudi sodelovanja pri snemanju filmov legendarnega poglavarja Apačev z Divjega zahoda, ki so bili posneti po zgodbah nemškega pisatelja Karla Maya. Producent snemanja filmov je bil Jadran film iz Zagreba in veliko prizorov je bilo posnetih v nam znanih krajih (Plitvička jezera, Omiš. slovenski kras idr.).

Gre za edino tovrstno razstavo v Sloveniji, ki jo je Goethejev Institut pripavil ob 170-letnici rojstva in 100-letnici smrti pisatelja Karla Maya (1842 - 1912). Njegove western romane o Winnetouju, Old Shatterhendu in dugih junakih so "požirali" mladi bralci v šestedesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, podobno kot danes prebirajo romane Harry Potter, Gospodar prstanov idr.

V sklopu razstave bo v soboto, 21. septembra, in nedeljo, 22. septembra, v Kinu Sora potekal tudi Filmski maraton s po dvema izbranima filmskima predstavama. Od 23. septembra do 25. oktobra pa bodo potekale izbranih projekcije filmov. Natančen spored in čas projekcij filmov ter čas odprtja razstave bo objavljen na spletni strani Kina Sore in Sokolskega doma Škofja Loka: http://www.sokolskidom.si/novice/winnetou

Ogled vseh filmov je brezplačen, vsi predvajani filmi imajo slovenske podnapise.


Več o filmski razstavi ''Winnetou se vrača'' pa si lahko ogledate v priloženi zloženki (dostop tukaj).