V torek, 10. 11. 2009 je v nabito polni Kristalni dvorani Sokolskega doma Glasbena šola Škofja Loka z jubilejnim koncertom slovesno obeležila 60-letnico svojega delovanja.

Navzoče so uvodoma pozdravili ravnatelj šole Peter Kopač, župan Igor Draksler in minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič. Vsi govorniki so izpostavili neprecenljiv pomen glasbene šole v loškem kulturnem in družbenem življenju ter predstavili željo po ustanovitvi oddelka srednje glasbene šole, ki bi pomenil nadgradnjo in hkrati nagrado za dolgoletno izjemno uspešno delo profesorjev in učencev loške glasbene šole. Z glasbeno šolo dolga leta ustvarjalno sodelujemo tudi v Muzejskem društvu Škofja Loka. Več o zgodovini in delovanju Glasbene šole Škofja Loka si lahko ogledate na njihovih spletnih straneh, do katerih lahko dostopate tukaj.

Kot se glasbeni šoli seveda pritiče, so za svoj visok jubilej pripravili obilico prelepih glasbenih doživetij, ki so jih poustvarjali najboljši učenci, bodisi s samostojnimi nastopi ali v različnih komornih in orkestralnih zasedbah, iz vseh oddelkov na šoli. Celoten program večera si lahko ogledate tukaj, v nadaljevanju pa bomo navedli nekatere zanimive glasbene nastope.

Uvodoma so s pesmijo Slovenec sem navdušili mladi pevci komornega dekliškega zbora DO žiri s solistom Markom Žakljem pod vodstvom Katarine Miklavčič. V nadaljevanju sta se predstavili mladi ustvarjalki Lina Voje, ki je na klavirju odigrala lastne skladbice, in učenka klavirja Patricija Raztresen, ki je recitirala pesem Glasbena šola in jaz, ki jo je napisala in posvetila 60-letnici šole. Na večeru je nastopil tudi ansambel violončelov pod vodstvom mentorice Špele Kermelj. Flavtistka Neža Zupanc, ki se uči v razredu Ane Kavčič Pucihar, je odigrala skladbico Flavta na potovanju iz zbirke Flavta se igra skladatelja Blaža Puciharja. Vilonistki dvojčici Ana in Kaja Sešek, ki jima je bilo muziciranje položeno že v zibelko, kot je omenila voditeljica večera Monika Tavčar, sta ob klavirski spremljavi mamice Jasne Jan Sešek, odigrali Preludij in Gavoto skladatelja D. Šoštakoviča.

Proti koncu večera je zaigral kitarski orkester pod vodstvom Denisa Kokalja in veliki godalni orkester pod vodstvom Armina Seška. Z znano pesmijo sužnjev iz Verdijeve opere Nabucco so navdušiii pevci pevskega oddelka. Na koncu večera pa je zanimiva glasbena zasedba iz pihalnega orkestra, ki si je nadela ime Jazz je kul pod vodstvom Jake Strajnarja odigrala skladbo I feel good (Počutim se dobro) in navdušeno občinstvo s tem povabila na prijetno druženje, ki je sledilo jubilejnemu koncertu.