V sredo, 14. 10. 2009 smo na skupnem Sredinem in Blaznikovem večeru gostili jubilanta IVANA OMANA, ki je 10. 9. 2009 praznoval 80-letnico. IVAN OMAN, kmet iz Zminca v Poljanski dolini, je bil pobudnik in nosilec "slovenske pomladi", družbeno-političnih sprememb konec osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Življenje in delo IVANA OMANA so uvodoma predstavili dr. Rosvita Pesek, zdravnik Tone Košir in Aleš Primc. Dr. Rosvita Pesek, voditeljica Odmevov na RTV SLO in avtorica dokumentarnega filma o Ivanu Omanu, je podala politično pot Ivana Omana, ki je bil predsednik prve slovenske pomladne stranke Slovenske kmečke zveze, ki je bila ustanovljena na znamenitem zboru kmetov 12. maja 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani. Ivan Oman je bil nato izvoljen v predsedstvo Republike Slovenije in bil poslanec v Državnem zboru.

Zdravnik Tone Košir je Omana osvetlil skozi vidik poljanskega kmeta, ki je preudaren in moder, ki spoštuje naravo in se ji prilagaja. Aleš Primc, urednik knjige IVAN OMAN, glas ljudstva v prelomnem času, je v svoji predstavitvi izpostavil Omanovo osebno veličino, še zlasti v tem, da o svojih nasprotnikih ni nikoli slabo govoril, niti javno niti v zasebnih pogovorih. Na svoji poltični poti je doživel mnogo krivic, a nikoli ni pristal, da bi pripravili kakšno maščevanje ali zaroto, saj je menil, da se to "ne splača" oziroma ni modro. V tem je Oman izjemen vzor danajšnjim politikom, za mnoge od njih seveda nedosegljiv.

Navzoče je nagovoril tudi slavljenec IVAN OMAN in odgovoril na vprašanja udeležencev, ki so ga spraševali tudi o prihodnosti Slovenije in Evrope. Oman je jasno povedal, da je današnje življenje v Sloveniji žal drugačno, od tistega, za katerega si je prizadeval. V svoji oporoki, ki je objavljena v knjigi Ivan Oman, glas ljudstva v prelomnem času, je zapisal: "Slovenci smo si 23. decembra 1990 predstavljali slovensko demokratično državo, ki bo gospodarsko uspešna in pravična. SIcer pa ne živimo samo v gospodarski krizi? Kaj pa kriza vrednot? Zavedajmo se, bolj kot se bo družba odmikala od krščanskih moralnih norm, globlja bo kriza v vseh pogledih. Kako so nas učili: napuh, lakomnost ... in zapovedi Sinaja?!"

Na koncu večera sta gostitelja Marija Lebar, direktorica Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, in mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, slavljencu Ivanu Omanu zaželela, da bi svoje globoke in iskrene misli še dolgo delil z nami.

Knjigo Ivan Oman, glas ljudstva v prelomnem času, lahko naročite v naši spletni trgovini ali jo kupite na blagajni Loškega muzeja in v Galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu v Škofji Loki.