V četrtek, 11. junija 2009 ob 19. uri bo v refektoriju (samostanski jedilnici) Kapucinskega samostana Škofja Loka Blaznikov večer:

PREDSTAVITEV ZNANSTVENOKRITIČNE IZDAJE ŠKOFJELOŠKEGA PASIJONA,

ki jo bo predstavil urednik dr. Matija OGRIN z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede znanstvenoraziskovalnega centra SAZU (vhod v refektorij je levo od vhodnih vrat v kapucinsko cerkev sv. Ane).

Znanstvenokritična izdaja Škofjeloškega pasijona je pred kratkim izšla v elektronski obliki (dostopate s klikom na povezavo) in pri Celjski Mohorjevi družbi tudi v knjižni obliki. Izdaja prinaša faksimile, diplomatični in kritični prepis s prevodom slovenskih besedil Pasijona in številnih, prvič objavljenih listin povezanih s Pasijonom, obsežne študije z bibliografijo. Nova izdaja, ki so jo nekateri po glavnem uredniku že razglasili za "Ogrinovo", se od dosedanjih precej razlikuje. Najprej je uvrščena v zbirko elektronskih znanstvenokritičnih izdaj temeljnih del slovenskega slovstva, v kateri so našli mesto tudi Brižinski spomeniki, ki so povezani z loškim ozemljem. Poleg tega je to znanstvenokritična izdaja besedila z diplomatičnim in kritičnim prepisom, spremnima študijama, fotografijami in daljšimi prevodi povzetkov v italijanski, nemški in angleški jezik ter spremno besedilo akademika Kajetana Gantarja. Pri zahtevnem projektu so ob mnogih drugih sodelovali še Primož Simoniti, Monika Deželak Trojar, Jože Faganel, Jožica Škofic in Matej Šekli.

Knjižna izdaja obsega 432 strani formata 163x253 mm v mehki vezavi. Knjigo dobite v splošnih knjigarnah, lahko pa jo naročite tudi v spletni trgovini Celjske Mohorjeve družbe. Na Blaznikovem večeru bo knjigo moč kupiti po znižani ceni.

Na večeru bo na vpogled tudi originalna knjiga oziroma besedilo Škofjeloškega pasijona očeta Romualda iz leta 1721. Po večeru bo možen tudi ogled prenovljene Kapucinske knjižnice.

Vabljeni na zanimivo predstavitev, ki vsebinsko zaokrožuje letošnje Pasijonsko dogajanje v Škofji Loki.