Na predvečer mednarodnega simpozija PASIJONI V EVROPI - Bogata dediščina za prihodnost (četrtek, 17. 3. 2011) smo v Sokolskem domu predstavili

PASIJONSKE DONESKE 2011/6, ki so hkrati zbornik simpozija, in

odprli razstavo SLOVENSKI PASIJONIUdeležence iz partnerskih mest Maasmechelen, Freising, Tabor, Ausersmacher, Oberammergau in St. Margareten ter vse loške pasijonce sta uvodoma nagovorila župan občine Škofja Loka mag. Miha Ješe in generalni sekretar evropskega združenja pasijonskih mest Eurupassion gospod Josef Lang.

Vsebino Pasijonskih doneskov 2011/6, ki si jo lahko ogledate tukaj, je predstavil urednik Alojzij Pavel Florjančič. Poleg referatov iz simpozija Doneski prinašajo prvi javni natis dramskega besedila Franca Saleškega Finžgarja Pasijon - Trpljenje in smrt Jezusa Kristusa, ki je bilo napisano leta 1896. Pasijonske doneske 2011/6 v času simpozija lahko dobite po ugodnejši ceni, lahko pa jih naročite tudi v spletni trgovini.

V prostorih Sokolskega doma je na ogled tudi razstava Slovenski pasijoni, ki jo je zasnoval Alojzij Pavel Florjančič. Kratko predstavitev razstave si lahko ogledate tukaj.

Na koncu večera je glavna organizatorka simpozija mag. Andreja Ravnihar Megušar podrobneje predstavila vsebino simpozija in spremljevalne dogodke. Celoten program simpozija si lahko ogledate tukaj.

V kulturnem programu je sodelovala bobnarska skupina Otroci ritmov, ki jih vodi profesor Jaka Strajnar. Večer je povezoval predsednik Muzejskega društva Škofja Loka mag. Aleksander Igličar.

Spoštovani loški pasijonci in ljubitelji pasijonskih prireditev, prisrčno vas vabimo, da se danes in jutri udeležite zanimivih pasijonskih predavanj, okroglih miz in koncertov. Izkoristite lepo priložnost in vaše izkušnje podelite z drugimi pasijonci.