V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) v Ljubljani bo med 2. junijem in 2. julijem 2011 na ogled razstava ilustracij Bare Remec.

Slovesno odprtje razstave bo 2. junija 2011 ob 19.00 v Rastavni dvorani NUK,  govornik bo akademik, slovenski pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in esejist Zorko Simčič, odprtje pa bosta s svojim prispevkom obogatila pranečaka Bare Remec, Mojca in Ivan Vombergar.

Slikarka Bara Remec bi lani praznovala 100 let, letos pa mineva 20 let od njene smrti in hkrati 20 let od njene prve razstave v samostojni Sloveniji. Svojo pot je začrtala zgodaj z za tiste čase zelo nenavadno odločitvijo, da postane slikarka. Uveljavila se je že pred drugo vojno, razstavljala je tako doma kot v tujini. Delovala je tudi kot ilustratorka, predvsem del, ki jih je prevajal ali urejal njen svak Tine Debeljak, naš škofjeloški rojak. Tandem Debeljak – Remec je izdal na desetine knjig, ki spadajo gotovo med najlepše knjižne izdaje v slovenski bibliografiji. Za Škofjeločane je najbolj zanimiv podatek, da je scena (ozadje) za Škofjeloški pasijon, ki so ga po dolgih letih spet uprizorili leta 1936, njeno delo. Maja 1945 je zapustila domovino in preko begunskih taborišč v Avstriji prišla v Rim, januarja 1948 pa v Buenos Aires, kjer je nadaljevala svojo umetniško pot.

V času razstave bo na ogled dokumentari film o Bari Remec z naslovom Slikarka sinjih oči (scenarij Zorko Simčič, režija Vanda Brvar, RTV SLO 1998 - 2000).

Ker je v Argentini  pravkar izšla monografija taboriščnih skic z naslovom Bara Remec: njena begunska pot v risbah, bo nekaj besed namenjenih tudi njeni predstavitvi.

Pripravila avtorica razstave Helena Janežič,

vodja Zbirke tiskov Slovencev izven RS v NUK-u
podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka