SLOVENSKI PASIJONCI NA OGLEDU PASIJONA V KRAJU SANKT VITH V BELGIJI

IMG_1836

V soboto, 23. marca 2019 si je skupina slovenskih pasijoncev ogledala pasijon Passio Schonberg / St. Vith v jugo-vzhodnem delu Belgije. V skupini 45 romarjev, ki jih je vodil br. Jaro Knežević, so bili udeleženci iz Preddvora z župnikom Brankom Setnikarjem, Ribnice, Štepanje vasi v Ljubljani in škofjeloški pasijonci. Glavni organizatorji romanja so bili loški kapucini v sodelovanju z gibanjem Pasijonski veter. Romanje je finančno podprla Občina Škofja Loka.

Passio Schonberg / St. Vith je relativno mlad pasijon, saj je bila prva uprizoritev leta 1993. Letošnja je bila šesta po vrsti, saj ga uprizarjajo na sedem let. Pasijon je v nemškem jeziku, saj je na tem področju večina prebivalcev predstavnikov nemške manjšine v Belgiji. Pasijon od leta 2003 uprizarjajo v gledališču Triangel v središču mesta Sankt Vith, ki sprejme 500 gledalcev. Letos bodo pripravili osem predstav, v katerih sodeluje okrog 150 igralcev.

IMG_1809Značilno za njihov pasijon je, da je Kristusovo javno delovanje, trpljenje in vstajenje povezano s sodobnim življenjem. Osrednja tema letošnjega pasijona je bila španska romarska pot Camino v Santiago di Compostella, kjer je zdravnik srednjih let romal po stopinjah svojega sina, ki je na začetku romanja po Camini v Pirenejih izgubil življenje. Oče na romanju išče stik s samim seboj, s pokojnim sinom, s soromarji, sopotniki. Prizori iz Kristusovega življenja se ves čas prepletajo z romanjem očeta in duhovno nadgrajujejo njegovo pot iskanja, ki v vedno bolj osebnem in odprtem stiku s soromarji ter neskončno Kristusovo ljubeznijo ponovno najde smisel svojega življenja, ki je v darovanju za druge prežeto z ljubeznijo. IMG_1729

Slovenske romarje je vsebina pasijona zelo nagovorila. Nekateri zaradi nemškega jezika sicer niso podrobno razumeli vsega besedila, a je jasna vsebina in prepričljivo igranje vseh nastopajočih celovito nagovorilo naše misli in srce.

IMG_1732

IMG_1824Na romanju so se pasijonci tudi medsebojno spoznali in povezali, kar je eno od osnovnih poslanstev gibanja Pasijonski veter, ki želi združevati slovenske pasijonce, duhovno pa ga vodijo loški kapucini. Br. Jaro je odlično pripravil tudi duhovno vsebino romanja, v katerem so se prepletali nagovori, molitve, pesmi, ogledi filmov. Na poti tja so se romarji ustavili v največjem nemškem Marijinem romarskem središču Altotting, nazaj grede pa v Freisingu, pobratenim mestom s Škofjo Loko.

IMG_1854Gostitelj pasijoncev v Belgiji je bil prijazni Hermann-Joseph Christen, ki si je že ogledel Škofjeloški in Ribniški pasijon. Na premieri pasijona so bili tudi nam že dobro poznani pasijonci: predsednik združenja Europassion Josef Lang iz kraja Auersmacher v  Nemčiji, Franz Miehl s pasijonci iz St. Margharetna v Avstriji, blagajnik združenja Europassion Lex Houba iz nizozemskega Tegelna ter pasijonci iz nekaterih drugih nemških krajev.

IMG_1691Z obiski pasijonov v tujini slovenski pasijonci utrjujejo medsedbojne vezi in se vključujejo v evropski pasijonski prostor, kjer imajo vedno pomembnejše mesto. Še zlasti po vpisu Škofjeloškega pasijona na UNESCOV reprezentativni seznam nesnovne kuturne dediščine človeštva. Gre za sedaj edini vpis pasijona na ta prestižni svetovni seznam.

V preddverju gledališča je bila postavljena stojnica z gradivom o Škofjeloškem pasijonu in vabili na ponovno uprizoritev v leta 2021.

IMG_1694