ŠKOFJELOŠKI PASIJON VPISAN NA UNESCOV SEZNAM NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE ČLOVEŠTVA

unesco     unesco-ich-blue  Logo Škofjeloški pasijon

Od ponedeljka, 28. novembra do petka, 2. decembra 2016 je v Adis Abebi, glavnem mestu Etiopije, potekalo

11. medvladno zasedanje odbora UNESCA za zaščito nesnovne kulturne dediščine, na katerem se je odločalo o vpisu Škofjeloškega pasijona v UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Z veseljem sporočamo, da je bil Škofjeloški pasijon v vpisan v UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Celotno besedilo vloge, ki je bila oddana marca 2015 in katere glavni avtor je Jože Štukl, sodelavec Loškega muzeja Škofja Loka lahko preberete tukaj:2015_03_koncna-vloga-za-sp .

Poleg vloge je bil pripravljen tudi 6 minutni film, fotografije in pisne podpore društev, kar vse si lahko ogledate na spletni strani Unesca:

http://www.unesco.org/culture/ich/en/RL/skofja-loka-passion-play-01203

Odločitev odbora o vpisu Škofjeloškega pasijona lahko preberete tukaj: 2016_12_02_ith-16-11-com-decision-10b_29_sp

Na seznamu je skupaj z letošnjimi vpisanih 366 elementov, Škofjeloški pasijon je vpisan kot prvi s strani Slovenije. Naša soseda Hrvaška ima vpisanih 14 elementov. Celotni seznam si lahko ogledate na naslednji povezavi: http://www.unesco.org/culture/ich/en/lists

Z vpisom Škofjeloškega pasijona na UNESCOV seznam so dobile več kot 300-letna duhovna prizadevanja ustvarjalcev Škofjeloškega pasijona, začenši  s patrom Romualdom in delovanje vseh ljudi iz mnogih generacij, ki so bili in so vključeni v izvajanje Škofjeloške pasijonske procesije, ustrezno mesto v svetovni duhovni dediščini človeštva.

Zasedanja UNESCA v Adis Abebi se je udeležilo 712 predstavnikov iz 121 držav. Med njimi je bila tudi slovenska delegacija, pod vodstvom gospe Magdalene Tovornik. V delegaciji so bili tudi trije predstavniki Občine Škofja Loka: Jože Štukl, Jernej Tavčar in Aleksander Igličar.

unesco-365 unesco-366 unesco-367 img_5068