Praznovanje 150-letnice rojstva dr. Aleša Ušeničnika – petek, 29. junija, in torek, 3. julija 2018, Poljane nad Škofjo Loko

Mineva 150 let od rojstva dr. Aleša Ušeničnika, ene vodilnih osebnosti prve polovice 20. stoletja na Slovenskem. Rodil se je 3. julija 1868 v Predmostu pri Poljanah nad Škofjo Loko.

V spomin na poljanskega rojaka ter velikega duhovnika, filozofa, teologa in akademika, predvsem pa pokončnega in zavednega Slovenca

Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko

v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Blegoš, Krajevno skupnostjo Poljane, OŠ Poljane, Občino Gorenja vas–Poljane, Socialno akademijo iz Ljubljane ter Župnija Poljane nad Škofjo Loko organizira sklop dogodkov.

Usenicnik 0-1

Petek, 29. junija 2018 (osrednje praznovanje):

  • ob 18. uri: sveta maša v župnijski cerkvi v Poljanah, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore
  • ob 19.30 uri: po maši blagoslov plošče v spomin bratov Aleša in Franca Ušeničnika
  • ob 20. uri: slavnostna akademija v kulturnem domu v Poljanah z osrednjim govornikom dr. Matijo Ogrinom, premiero dokumentarnega filma o Alešu Ušeničniku in predstavitvijo zbornika

Torek, 3. julija 2018 (na rojstni dan):

  • v popoldanskem času: na ljubljanskih Žalah poklon delegacije na Ušeničnikovem grobu
  • ob 20. uri: v Štefanovi hiši v Poljanah kulturni večer, posvečen delu in življenju dr. Aleša Ušeničnika z razstavo dokumentov in knjig, predstavitvijo njegovih pesmi in rodovnika

Vljudno vabljeni! Program v priponki “vabilo”.

___________

Kratek življenjepis dr. Aleša Ušeničnika (1868–1952):

Čeprav rojen v ponosnem kmečkem dvorcu Županovšče v Predmostu pri Poljanah nad Škofjo Loko, je dr. Aleš Ušeničnik izhajal iz revne družine. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju in Škofji Loki, gimnazijo pa v Ljubljani. Po maturi je stopil na pot duhovništva. Študiral je v Ljubljani in na papeški univerzi Gregoriani v Rimu. Študij je zaključil z dvojnim doktoratom, iz filozofije in teologije. V duhovnika je bil posvečen leta 1894.

Najprej je služil kot stolni kaplan (vikar) v Ljubljani. Leta 1897 je za dr. Janezom Evangelistom Krekom, ki je postal državni poslanec, v Ljubljani predaval filozofijo in osnovno bogoslovje, po smrti Frančiška Lampeta (1900) pa je postal profesor dogmatike in sociologije. Od leta 1919, ko smo Slovenci dobili svojo univerzo, je bil redni profesor filozofije na teološki fakulteti in rektor univerze v akademskem letu 1922/23. Večkrat je bil dekan teološke fakultete.

Dr. Aleš Ušeničnik je slovel kot odličen predavatelj, sodeloval je pri ustanovitvi SAZU, bil je dopisni član Jugoslovanske akademije znanosti in umetnosti ter kot doslej edini Slovenec tudi član Papeške akademije sv. Tomaža Akvinskega. Po poklicu filozof (modroslovec) je dr. Ušeničnik na ljubljanski teološki fakulteti uvedel neotomistično filozofijo, ukvarjal pa se je še s številnimi drugimi vprašanji. Na področju umetnosti je tako npr. zagovarjal misel, da mora prava umetnost vzbujati v duši harmonijo.

Ušeničnik sodi med največje slovenske katoliške sociologe: v svoji zajetni knjigi Sociologija (nad 800 strani) zagovarja solidarizem (vzajemnost) in ostro zavrača socializem in komunizem. Oglašal se je vsepovsod. Njegovi Izbrani spisi so izšli v desetih knjigah (1939-1941).

Umrl je 30. marca 1952 v Ljubljani.