PASIJONKE - POETIČEN IN SOČUTEN SPOMIN NA ŽRTVE POVOJNIH POBOJEV

Po nekaj letih premora je Muzejsko društvo Škofja Loka v sodelovanju z župnijo Stara Loka v petek 27. maja 2022 v preddverju crngrobske romarske cerkve Marijinega oznanjenja pripravilo spominski pesniški večer

PASIJONKE
pesmi o trpljenju v vojni in miru

pesniški recital v počastitev 100-letnice književnika in dramatika Zorka Simčiča.

Večer je bil pripravljen 27. maja, saj so na ta dan pred 77. leti iz begunskega taborišča v Vetrinju na avstrijskem Koroškem, pričeli voziti prvi vlaki s slovenskimi domobranci, ki so bili nekaj dni za tem pobiti v Kočevskem rogu in drugih slovenskih moriščih. Vlaki so vozili tudi preko škofjeloške želežniške postaje in mnogi so svojo zemeljsko pot končali tudi v breznih okrog Crngroba. Spomin na tragično obdobje slovenske zgodovine je požgano župnišče ob crngrobski cerkvi, ki vse od maja 1945 nemo priča o časih trpljenja in žalosti, ki so se dogajali v dneh po svobodi.

Zbrane, med katerimi je bilo veliko Slovencev iz Argentine, ki so se vrnili v Slovenijo, med katerimi sta bili tudi hčerki akademika pesnika Zorka Simčiča Klara in Ivana, je uvodoma nagovoril Blaž Karlin, pobudnik in glavni organizator Pasijonk. V razmišljanju je opozoril na pomen iskanja resnice tako za pretekli, še bolj pa za sedanji in prihodnji družbeno-politični razvoj slovenske družbe.

Pesmi akademika Zorka Simčiča in pesnika dr. Tineta Debeljaka, ki sta z verzi ubesedila vso globino trpljenja ter posledično usodo begunstva in zdomstva, sta brala Larisa Demšar in Jakob Florjančič, sporočila pesmi pa sta nadgadili glasbenici Tara Oblak (viola) in Manca Berce (violina).

Po recitalu je bila v galerijskem prostoru v zvoniku crngrobske cerkve otvoritev priložnostne fotografske razstave z naslovom BEG PRED SVOBODO.

Izbrane fotografije, ki so jih za razstavo pripravili sodelavci Rafaelove družbe iz Ljubljane, prikazujejo življenje Slovenk in Slovencev, ki so se ob koncu druge svetovne vojne pred komunisti umaknili v begunska taborišča na demokratični Zahod. Več v priloženem letaku (Razstava Beg pred svobodo 2022).

Razstava bo na ogled ob nedeljah od 16. do 18. ure oz. po predhodnem dogovoru z Urško Florjančič, 031 261 813, urska.florjancic@telemach.net.