NAPOVEDUJEMO — Izid nove številke zbornika Pasijonski doneski 2021ǀ16 — Spletna predstavitev: 18. 3. 2021 ob 18. uri

PD 16-2021 naslovnica

»Pasijonske doneske posvečamo trem stoletjem škofjeloške spokorniške procesije, katere zapis je edini preživel ujme časa in v bogati kapucinski pasijonski tradiciji besedilnega izročila 17. in 18. stoletja predstavlja njen edini ohranjeni člen.

Ko razmišljamo o tristoletnem jubileju škofjeloške pasijonske procesije, je pametno, da si v duhu oživimo osnovna vprašanja: Česa se pravzaprav spominjamo? Kateri dogodki ali pojavi so tisti, ki si jih hočemo priklicati v spomin ob našem jubileju? Kateri dogodki naj bodo temelj našega jubileja? … Tradicija pasijona je v Škofji Loki obstajala že pred patrom Romualdom; da so ga uprizarjali vsako leto, je jasno iz ohranjenih povabilnih pisem in načina, kako mimogrede je procesija omenjena kot nekaj vsakomur znanega. Leta 1715 je pater Romuald že imel svoj tekst pasijona in ga regularno uprizarjal; v letih 1725–1727 je nastal lepopisni prepis, ki se nam je ohranil do danes. Kaj naj bi v tej verigi pomenila letnica 1721, pa ni mogoče jasno povedati.’

Kam na časovni trak torej umestiti nastanek Škofjeloškega pasijona, še vedno ne moremo točno določiti, zagotovo pa vsaj v leto 1715. Nadaljnje raziskave in novi arhivski dokumenti bodo morda nekoč pomagali rešiti tudi ta rebus. Vendar veličina in sporočilnost škofjeloške spokorniške procesije, prvega slovenskega ohranjenega dramskega besedila, zato nista nič manjši. Bistveno je naše zavedanje, da je Škofjeloški pasijon del naše identitete in bogate kulturne dediščine, ki nam tudi po treh stoletjih prinaša neminljivo sporočilo o zmagi življenja nad smrtjo.«

S temi besedami ge. Helene Janežič, urednice Pasijonskih doneskov, in dr. Matije Ogrina, avtorja prispevka z naslovom Troje stoletij škofjeloške pasijonske procesije, Muzejsko društvo Škofja Loka napoveduje izid letošnje številke edinega vseslovenskega pasijonskega zbornika Pasijonski doneski. Gre za že šestnajsto številko po vrsti, ki tudi tokrat prinaša bogastvo zanimivega postnega branja.

PD 16-2021 kazalo(Kazalo Pasijonskih doneskov 2021ǀ16, KLIKNI za povečavo)

Zaradi epidemije koronavirusa in skrbi za zdravje članov in prijateljev muzejskega društva ter slovenskega pasijonskega gibanja predstavitve Pasijonskih doneskov tudi letos žal ne moremo še izvesti v živo. Pripravili pa smo predstavitev preko spleta, k spremljanju katere ste lepo vabljeni.

Spletna predstavitev pasijonskega zbornika
PASIJONSKI DONESKI 2021ǀ16

bo potekala
v četrtek, 18. marca 2021, ob 18. uri
preko Facebook profila Muzejskega društva Škofja Loka
na povezavi https://www.facebook.com/mdlokasi
(video predstavitve bo dostopen tudi kasneje).

Letošnja številka Pasijonskih doneskov bo od ponedeljka, 22. marca, na voljo tudi za nakup: dobili jo boste lahko v spletni trgovini muzejskega društva (povezava), na blagajni Loškega muzeja Škofja Loka (povezava) in v prostorih TIC Škofja Loka na Mestnem trgu 42 (povezava).

Vabljeni k ogledu spletne predstavitve in
vabljeni, da si zagotovite svoj izvod Pasijonskih doneskov 2021ǀ16!