V soboto 1. oktobra 2022 se je skoraj 50 izletnikov udeležilo vsakoletnega izleta Muzejskega društva Škofja Loka, ki je udeležence popeljal na obisk k Slovencem na Reki.

Najprej so se ustavili v kraju Slavina blizu Pivke, kjer jih je v tamkajšnji cerkvi sprejel domačin mag. Janko Boštjančič, sicer direktor Muzeja vojaške zgodovine v Pivki. Predstavil je zanimivosti kraja Slavine, ki je bila zgodovinsko prafara za širšo okolico (Postojna, Pivka …).  Njihov najznamenitejši rojak je Josip Gorup, ki je v 19. stoletju ustvaril veliko premoženje kot trgovec in pomorščak na Reki. Okrog leta 1880 je zgradil znameniti hotel Evropa, ki je še danes pomembna zgradba na reški rivi. Josip Gorup je bil verjetno najpremožnejši Slovenec vseh časov, velik dobrotnik. Bil je stari oče Ksenije Gorup, ki se je poročila s premožnim Radom Hribarjem, ki je pred drugo svetovno vojno kupil grad Strmol pri Cerkljah. Januarja 1944 so ju zverinsko ubili domači partizani.

Nato smo se ustavili na Trsatu nad Reko, kjer je pomembna romarsko središče Marije Trsatske. Na Trsatu nas je pričakala dr. Barbara Riman, slovenka četrte generacije Slovencev na Reki, predsednica slovenskega društva Bazovica in izjemno dejavna v slovenski skupnosti na Reki in na Hrvaškem. Na ogledu trsatskega obrambnega gradu in Marijine cerkve nas je seznanila z zgodovino Reke in delovanjem Slovencev.

Po znamenitih stopnicah smo se spustili v center mesta Reka. Najprej smo imeli kosilo na ladji, nato pa sprehod po centru Reke, ki je tretje največje hrvaško mesto (nakaj nad 100.000 prebivalcev). Reka je največji razcvet doživela v drugi polovici 19. stoletja, saj je bila osrednje pristanišče za ogrski del Avstro-ogrskega imperija. Med obema vojnama je bila razdeljena med Kraljevino Jugoslavijo (vzhodni del) in Kraljevino Italijo (zahodni del). Po drugi svetovni vojni je postala osrednje pristanišče nekdanje Jugoslavije. V zadnjih letih je gospodarstvo na Reki v krizi, kar se odraža tudi v zmanševanju števila prebivalcev.